Odborníci na cestovní ruch si předávají zkušenosti na akademické půdě v Jihlavě

k4Už po třinácté se ve středu 28. února do krajské Jihlavy sjeli odborníci z oblasti cestovního ruchu z Česka i zahraničí. Vysoká škola polytechnická Jihlava a příspěvková organizace Vysočina Tourism pořádají dvoudenní 13. mezinárodní konferenci Aktuální problémy cestovního ruchu, tentokrát s podtitulem Autenticita v kontextu cestovního ruchu. „Jsme unikátní třemi památkami UNESCO na tak malém prostoru.

Světově významné památky, které na seznam přibývaly od roku 1992 až do roku 2003, kdy se list rozšířil o město Třebíč - konkrétně o baziliku sv. Prokopa a o židovskou čtvrť, je možné zažít v průběhu jednoho až dvou dnů," připomněla náměstkyně hejtmana za oblast cestovního ruchu Jana Fischerová s tím, že velkou výhodou je také to, že Vysočina leží strategicky ve středu České republiky.
Zatímco dopolední blok prvního dne konference patřil autenticitě přírodního prostředí v cestovním ruchu nebo tématu konferenčního turismu a přednášejícím, jako Robovi Davidsonovi z MICE Knowledge z Velké Británie nebo Emanuelu Hurychovi z brněnské Masarykovi univerzity, odpolední program se nesl v praktickém duchu. Vysočina Tourism zorganizovala cestu do Třebíče. „Jasnou volbou byla bazilika sv. Prokopa. Následně jsme hledali cíl, který by byl úzce spojen s tématem 100letého výročí od založení ČSR na dnešním území Vysočiny. Přiklonili jsme se k Ekotechnickému centru Alternátor, které vzniklo v bývalém areálu baťových závodů přestavbou jedné z chátrajících budov. Je to místo, které pamatuje, že původní majitel továrny na výrobu bot Karel Budischowsky posílal boty na frontové linie v I. světové válce," přiblížil Václav Prchal, který zhruba 40 účastníků do Třebíče doprovázel.

Cílem tradiční konference je vytvořit podmínky pro mezinárodní setkání odborníků z praxe a akademické sféry. Poskytuje prostor k prezentacím výzkumů s orientací na praxi a k diskusi nad aktuálními problémy cestovního ruchu.